Van 28 mei tot en met 5 juni doet Akkermansgilde Venlo mee aan de jaarlijkse actie van het Prins Bernhard Cultuurfonds. In totaal collecteren 1182 organisatie in het hele land om geld op te halen voor lokale cultuur en natuur. De collecte is dit jaar voor de tweede keer mobiel, via appjes, mailtjes en social media. De opbrengst van de actie is voor de organisaties die actievoeren. Het Akkermansgilde voert actie voor het in stand houden van onze tradities en (schiet)activiteiten.

Het Akkermansgilde bestaat in 2021 al 427 jaar. Ons gilde kent een rijke traditie en is alom bekend binnen Venlo en omstreken. Daarnaast nemen wij ieder jaar deel aan diverse schuttersfeesten in de omgeving en het Oud Limburgs Schuttersfeest. Op de eerste zaterdag in juni houden we ook ons traditionele koningsvogelschieten. Hierbij wordt de zittende koning afgehaald en nog een keer getooid met het koningszilver. In de avonduren volgt dan het Koningsvogelschieten waarbij de nieuwe koning bekend is. Tijdens deze activiteiten gaat onze drumband voorop en daar achter onze eigen gilde kapel. Om deze en andere tradities te behouden doen wij mee aan de collecte van het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Het Prins Bernhard Cultuurfonds organiseert al sinds 1946 de Anjeractie. Het is de oudste collecte van Nederland. Ieder jaar collecteren honderden organisaties voor hun vereniging én voor het Cultuurfonds. Vorig jaar is de actie voor het eerst mobiel georganiseerd: geen bussen en collectanten meer langs de deur. Het Cultuurfonds gaat op diezelfde voet verder. Het is veiliger voor de collectant én makkelijker voor de organisatie. Er is nog steeds grote noodzaak om lokale cultuurorganisaties te steunen. Vandaar dat het Cultuurfonds de hele netto weer teruggeeft aan de organisaties die collecteren.

Fri, 28 May

Feestweekend 2021

Beste mensen,

Gezien de huidige corona situatie hebben we ook voor dit jaar besloten dat ons Koningsvogelschieten en Verenigingsschieten niet door zullen gaan op zaterdag 5 juni en zondag 6 juni.

Er is licht aan het einde van de tunnel en we gaan er vanuit dat we in 2022 weer iets kunnen organiseren.

Wij wensen iedereen een goede gezondheid en tot snel weer bij de Akkermannen.

Akkermansgilde Venlo

Fri, 28 May

Read more

Feestweekend

Beste mensen,

Gezien de huidige corona maatregelen en de crisis waarin we zitten hebben we besloten dat ons Koningsvogelschieten en Verenigingsschieten dit jaar niet door zullen gaan op zaterdag 6 juni en zondag 7 juni. Dit is uiteraard erg jammer, maar in deze crisistijd is de gezondheid van ons allen vele malen belangrijker.

Het Koningsvogelschieten in 2021 is op zaterdag 5 juni 2021 en het Verenigingsschieten op zondag 6 juni 2021.

Wij wensen iedereen een goede gezondheid en tot snel weer bij de Akkermannen.

Akkermansgilde Venlo

Fri, 01 May

Read more

Momenteel heeft het Akkermansgilde 33 leden en 3 jeugdleden. Van oudsher waren er enkel mannen bij een schutterij of gilde. Zo ook bij het Akkermansgilde. Ruim 30 jaar geleden kwam er een kentering. Onder de bezielende leiding van oud OLS federatie voorzitter en Venlonaar Frans Wolters werd gevraagd ook dames toe te laten tot de schutterij of het gilde. Hier werd in het begin door de verenigingen met enige scepsis naar gekeken. Anno 2020 hebben de meeste schutterijen en gildes dames bij hun vereniging. In de winnende zestallen van het OLS waren de laatste jaren ook dames vertegenwoordigd. In 2019 won schutterij St. Nicolaas het OLS en in dit zestal zaten maar liefst 4 dames.

Bij het Akkermansgilde zouden we ook graag dames in onze gelederen zien. Het zou fantastisch zijn als we kunnen deelnemen aan de optochten met een gemixte groep met Gildezusters en Akkermannen. We nemen dit jaar deel aan 2 bondsfeesten, een reuzenoptocht, ons koningsschieten en natuurlijk het OLS! Verder hebben we diverse wedstrijden.

Dus dames, heeft u interesse of zou u iets meer willen weten over het Akkermansgilde? Kijk dan op onze website www.akkermansgilde.com of stuur een mailtje naar secretariaat@akkermansgilde.com.

Thu, 13 February

Sponsoractie Jumbo Benders

3 jaar geleden hebben we meegedaan aan de sponsoractie van PLUS Benders. De opbrengst van de zegeltjes was toen ruim € 400,00. Geld dat we goed kunnen gebruiken om onze activiteiten te ontplooien. PLUS Benders is kortgeleden Jumbo Benders geworden en gaat vanaf maandag 11 november 2019 weer een sponsoractie voor verenigingen houden. Natuurlijk doen we daar ook weer aan mee.

Jumbo Benders verdeelt € 100.000,- onder verenigingen in (groot) Venlo. De spaaractie loopt bij Jumbo Benders Venlo (inclusief de kiosk) en Blerick. Dus NIET bij andere Jumbo winkels in Venlo. De looptijd is 17 weken, van 11 november t/m 11 maart. Klanten van Jumbo Benders ontvangen bij besteding van iedere € 10,- één waardepunt (in de vorm van een voucher). Dit geldt niet bij aankoop van rookwaren, kansspelen en producten uit de slijterij.

Eén voucher is één waardepunt. Waardepunten kunnen je doneren aan het Akkermansgilde. Dit doe je door de voucher te scannen bij de speciale scanzuil in de winkels van Jumbo Benders en dan aan te geven dat deze voor het Akkermansgilde bestemd is. Iedere voucher heeft een unieke code en is na het scannen niet meer bruikbaar.

Wij zouden het waarderen om de vouchers op naam van het Akkermansgilde te scannen. Of lever niet gescande vouchers in bij een Akkermansgilde lid. Niet gescande vouchers kunnen jullie ook bij Bert Kok (Bisschop Paredisstraat 9, 5914 SC Venlo).

Mon, 11 November

Read more

Traditiegetrouw heeft het Akkermansgilde op zaterdag 1 juni 2019 het Koningsvogelschieten gehouden. Allereerst was morgens om 10:00 uur een Heilige Mis in de Sint Martinusbasiliek in het centrum van Venlo. Deze Heilige Mis was ter nagedachtenis aan de overleden leden van het Akkermansgilde en de overleden familieleden. Na de Heilige Mis was er een korte rondgang door het centrum van Venlo met aansluitend een heerlijke koffietafel.

Na de koffietafel zijn we naar onze jubilarissen van dit jaar vertrokken. Dit zijn Sjaak Joosten (40 jaar lid), Wiel Voss (50 jaar lid) en Hubér Roodbeen (60 jaar lid). Zij kregen thuis een serenade aangeboden. Hierna hebben we onze op dat moment zittende Koning Bert Roodbeen afgehaald en hem ook een serenade aangeboden. Nadat bij de Koning de loting was verricht voor het Koningsvogelschieten zijn we naar het Venlose stadhuis vertrokken en ontvangen door de Burgemeester van Venlo, Antoin Scholten. Op het stadhuis hebben we de jaarlijkse schatting betaald. Aansluitend is onze zittende Koning Bert Roodbeen door de Burgemeester voor de laatste keer getooid met het Koningszilver, de Kroon en de Koningsstaf.

Na de ontvangst op het stadhuis konden we ons op gaan maken voor ons Koningsvogelschieten. Nadat de Koning 2018 Bert Roodbeen was ontdaan van het Koningszilver zijn we gestart met ons Koningsvogelschieten. Het laatste stuk van de vogel werd naar beneden geschoten door Melvin Peeters. Hij kroonde zich tot Koning 2019 van het Akkermansgilde. Hij zal samen met Jaleesa Bar ons nieuwe Koningspaar vormen dit schuttersjaar.

Tue, 11 June

Akkermansgilde viert 425-jarig bestaan

Akkermansgilde viert 425-jarig bestaan

Historische optocht door binnenstad Venlo

Het Venlose Akkermansgilde gaat op 11 en 12 mei 2019 op grootse wijze haar 425 jarig jubileum vieren. Het Akkermansgilde kiest er voor om een tweedaags evenement in de binnenstad aan te bieden aan de Venlose bevolking, waarbij natuurlijk ook gasten van elders van harte welkom zijn. Op 11 en 12 mei 2019 is de binnenstad van Venlo het domein van de gilden en hun eeuwenoude tradities. Rond het Limburgs Museum vinden verrassende festiviteiten plaats, waar jong en oud gratis van kunnen genieten. Hoogtepunt op zondag 12 mei tussen 13.30 uur en 16.00 uur is de spectaculaire, kleurrijke optocht door de historische binnenstad van Venlo. Ruim 60 gildes, schutterijen, muziekverenigingen, reuzengroepen en bijzondere groepen uit Nederland, België en Duitsland zijn in al hun pracht en praal te bewonderen. Ook vindt er tijdens en na de optocht een aantal spectaculaire optredens plaats.

Zaterdagmiddag 11 mei van 13.00 uur tot 17.00 uur staat in het teken van de jeugd. Tijdens deze middag kunnen kinderen van de basisschool deelnemen aan een spellencircuit gebaseerd op wedstrijden die schutterijen en gildes tijdens schuttersfeesten houden. Zo krijgen de kinderen onder deskundige begeleiding de mogelijkheid te trommelen, te vendelzwaaien, zelf op creatieve manier een uniform te maken en nog veel meer. Daarnaast wordt er een kleurwedstrijd gehouden. Kleurplaten worden verdeeld via de basisscholen in Venlo. Om 17.00 uur is de prijsuitreiking. Kijk op onze speciale jubileumsite www.jubileumfeestvenlo.nl

of op de site www.cultuurpad.nl via de link Padxpress is meer informatie te krijgen. Ook zal een aantal jeugdafdelingen van Venlose muziekverenigingen die middag een optreden verzorgen.

Op zaterdagavond vanaf 17.30 uur is er in het feestpaviljoen op het Museumplein een prachtige Venlose muziekavond die verzorgd wordt door de B&F Show, Minsekinder en Die Powerhosen. Nadat Fred Honig & Bart Houtermans van de B&F Show de bezoekers warm gedraaid hebben, zullen Minsekinder en de Powerhosen voor de een daverende muziekavond gaan zorgen. De entree voor deze Venlose muziekavond bedraagt € 10,00. U krijgt op vertoon van uw entreekaartje 3 consumptiebonnen. Wilt u kaartjes voor deze spetterende muziekavond? Ga dan naar onze jubileumsite www.jubileumfeestvenlo.nl en bestel uw kaartjes online. Ben er snel bij, want vol is vol!

Venlo viert op 11 en 12 mei twee dagen nostalgie en feest voor iedereen, samen met het jubilerende Akkermansgilde, de oudste vereniging van de stad. Het gilde houdt niet alleen de traditie van de schutterijen in stand, maar geeft ook decorum aan ceremoniële gelegenheden en is al vanaf de 18de eeuw aangesteld is als bewaarder van de Venlose stadsreuzen Valuas en zijn vrouw Guntruud.

Wilt u nog meer weten over het jubileumweekend van het Akkermansgilde. Kijk dan op www.jubileumfeestvenlo.nl.

Wed, 01 May

Read more

Vanaf nu te koop! De jubileumpin van het Akkermansgilde. Uitgebracht ter gelegenheid van ons 425-jarig jubileum in 2019.

De jubileumpin kost € 5,- en is te koop bij de volgende verkooppunten:

Boekhandel Koops/VVV kantoor Venlo
Foto Kino Linders Venlo
Pasch Venlo
Plus Benders Blerick
Plus Benders Venlo
VeTeBe Tegelen
VeTeBe Venlo

Ook zijn ze te koop bij onze eigen gildeleden.

Sun, 11 November

Nieuwe Koning Akkermansgilde: Bert Roodbeen

Traditiegetrouw heeft het Akkermansgilde op zaterdag 2 juni 2018 het Koningsvogelschieten gehouden. Allereerst was morgens om 10:00 uur een Heilige Mis in de Sint Martinuskerk in het centrum van Venlo. Deze Heilige Mis was ter nagedachtenis aan de overleden leden van het Akkermansgilde en de overleden familieleden.

Na de Heilige Mis was er een korte rondgang door het centrum van Venlo met aansluitend een heerlijke koffietafel bij Hotel Café Restaurant Wilhelmina.

Aansluitend aan de koffietafel zijn we naar onze jubilaris van dit jaar vertrokken. Dit is Twan Janssen, 25 jaar lid. Hij heeft thuis een serenade aangeboden gekregen. Hierna zijn we naar onze op dat moment zittende Koning Wim Joosten vertrokken. Hier hebben we ook een serenade aangeboden. Nadat bij de Koning de loting was verricht voor het Koningsvogelschieten zijn we naar het Venlose stadhuis vertrokken en ontvangen door de Burgemeester van Venlo, Antoin Scholten. Op het stadhuis hebben we de jaarlijkse schatting betaald. Aansluitend is onze zittende Koning Wim Joosten door de Burgemeester getooid met het Koningszilver, de Kroon en de Koningsstaf.

Na de ontvangst op het stadhuis zijn we vertrokken naar ons schietterrein. Nadat de Koning 2017 Wim Joosten voor de laatste maal was ontdaan van het Koningszilver zijn we gestart met ons Koningsvogelschieten. Na 97 schoten werd het laatste stuk van de vogel naar beneden geschoten en kroonde Bert Roodbeen zich tot Koning 2018 van het Akkermansgilde.

Tue, 12 June

Feestweekend 2018

Zaterdag 2 juni 2018 – Koningsvogelschieten


Traditiegetrouw zal het Akkermansgilde op zaterdag 2 juni 2018 het Koningsvogelschieten houden. Allereerst zal het Akkermansgilde ’s morgens om 10:00 uur starten met een Heilige Mis in de Sint Martinuskerk in het centrum van Venlo. Deze Heilige Mis is ter nagedachtenis aan de overleden leden van het Akkermansgilde en de overleden familieleden.


Na de Heilige Mis zal het Akkermansgilde een korte rondgang maken door het centrum van Venlo. Na deze rondgang zullen de leden en hun partners aanschuiven voor een koffietafel bij Hotel Café Restaurant Wilhelmina.


Aansluitend aan de koffietafel vertrekt het Akkermansgilde naar haar jubilaris van dit jaar. Dit is Twan Janssen, 25 jaar lid. De jubilaris krijgt een serenade aangeboden. Vervolgens gaat het Akkermansgilde naar de huidige Koning Wim Joosten, alwaar ook een serenade gebracht zal worden. Nadat bij de Koning de loting is verricht voor het Koningsvogelschieten, dat later in de middag plaatsvindt, zal het Akkermansgilde naar het stadhuis trekken en daar ontvangen worden door de Burgemeester van Venlo, Antoin Scholten. Op het stadhuis zal het Akkermansgilde de jaarlijkse schatting betalen. Aansluitend zal de Koning door de Burgemeester getooid worden met het Koningszilver, de Kroon en de Koningsstaf.


Vervolgens zal om ongeveer 18:30 uur het Koningsvogelschieten gaan beginnen. Zodra de nieuwe Koning bekend is, zal het Koningsfeest beginnen.


Zondag 3 juni 2018 – Verenigingsschieten


Op zondag 3 juni 2018 is het weer zover! Het jaarlijkse verenigingsschieten vindt dan weer plaats!Deze middag is iedereen vanaf 13:00 uur welkom. Om 13:30 uur starten we met het verenigingsschieten voor alle verenigingen, families en vriendengroepen om hun geluk te beproeven op de bölkes. Er wordt geschoten met drietallen. De kaartverkoop van de schietkaarten begint om 13.30 uur en eindigt om 17.00 uur en de schietkaarten kosten

€ 4,50 per drietal. Elk drietal dat 9 punten geschoten heeft kan met een nieuwe schutter een nieuw drietal vormen.


Daarnaast is er ook de mogelijkheid om te schieten met de windbuks. Dit kan zowel door jong als oud. Met name voor de jeugd is dit een prachtige ervaring en zo komen zij al op vroege leeftijd in aanraking met de schutterswereld.


De muzikale omlijsting van deze middag is in handen van de Hermenie Kapel.


Voor de kinderen is een springkussen aanwezig.


Door de gewijzigde wetgeving zijn wij verplicht van iedereen de identiteit te controleren. Vergeet je ID-bewijs dus niet! (paspoort/ID-kaart/rijbewijs)


Heeft u interesse om deel te nemen? Geef u dan op via secretariaat@akkermansgilde.com. Vermeldt in uw mail de naam van uw Vereniging, familie of vriendengroep.


Iedereen is van harte welkom op zaterdag 2 en zondag 3 juni! Het feestweekend vindt plaats op ons schietterrein gelegen aan de Louisenburgweg op de Groote Heide in Venlo.


Tue, 22 May

Read more

Met grote verslagenheid hebben wij kennis genomen van het geheel onverwacht overlijden van ons gildelid en secretaris Roelof Huizinga. Roelof was gedurende 15 jaar een trouw lid van het Akkermansgilde. We verliezen in hem een gewaardeerd gildelid. Hij was tot het moment van het plotselinge overlijden secretaris van ons Gilde. Ook maakte hij, gedurende een lange periode, deel uit van onze Gildekapel. Zijn betrokkenheid bij ons gilde was zeer groot en zullen wij gaan missen. Wij wensen Gonny, Doortje, Fientje, Mark, Lisa, Fleur en verdere familie veel sterkte toe bij het verwerken van dit grote verlies.

Bestuur en Leden Akkermansgilde Venlo.

Tue, 09 January

Zaterdag 3 juni is ons traditionele Koningsvogelschieten geweest. Om 10:00 zijn we begonnen met een heilige mis in de Martinuskerk in Venlo. Aansluitend hebben we een heerlijke brunch gehad. Rond 13:00 hebben we een serenade gebracht bij onze jubelarissen Jacob Theunissen (40 jaar lid), Wim Repping (40 jaar lid) Hay Holthuysen (60 jaar lid van de bond). Daarna zijn we naar de koning van afgelopen jaar geweest, Wiel Voss. Om 16:30 is het Akkermansgilde op het stadhuis ontvangen door de Locoburgemeester van Venlo, Stephan Satijn. Op het stadhuis heeft het Akkermansgilde de jaarlijkse schatting betaald. Hierna zijn we naar onze schuttersweide gegaan waar we geschoten hebben op de vogel voor de nieuwe koning. Na 199 schoten was het Wim Joosten die de vogel naar onder schoot en zijn we begonnen aan een gezellig koningsfeest.

Tue, 06 June

Op zondag 4 juni is het weer zover! Het jaarlijkse verenigingsschieten vindt dan weer plaats!

Deze middag is iedereen vanaf 13:00 uur welkom. Om 13:30 uur starten we met het verenigingsschieten voor alle verenigingen, families en vriendengroepen om hun geluk te beproeven op de bölkes. Er wordt geschoten met drietallen. De kaartverkoop van de schietkaarten begint om 13.30 uur en eindigt om 17.00 uur. Elk drietal dat 9 punten geschoten heeft kan met een nieuwe schutter een nieuw drietal vormen.

Ook kan er geschoten worden op de gelukshark. Dit zijn kleinere ‘bölkes’ van 1 bij 1 cm. Bij ieder raak schot krijgt men een lootje, uit alle lootjes zal ’s avonds een winnaar getrokken worden die een leuke prijs wint.

Daarnaast hebben wij vanaf dit jaar ook de mogelijkheid om te schieten met de windbuks. Dit kan zowel door jong als oud. Met name voor de jeugd is dit een prachtige ervaring en zo komen zij al op vroege leeftijd in aanraking met de schutterswereld.

De muzikale omlijsting van deze middag is in handen van een joekskapel en de Hermenie Kapel.

Voor de kinderen is een springkussen aanwezig.

Door de gewijzigde wetgeving zijn wij verplicht van iedereen de identiteit te controleren. Vergeet je ID-bewijs dus niet! (paspoort/ID-kaart/rijbewijs)

Heeft u interesse om deel te nemen? Geef u dan op via secretariaat@akkermansgilde.com. Vermeldt in uw mail de naam van uw Vereniging, familie of vriendengroep.

Iedereen is van harte welkom op zaterdag 3 en zondag 4 juni! Het feestweekend vindt  plaats op ons schietterrein gelegen aan de Louisenburgweg op de Groote Heide in Venlo.

Tue, 09 May

Zaterdag 3 juni 2017 – Koningsvogelschieten

Traditiegetrouw zal het Akkermansgilde op zaterdag 3 juni 2017 het  Koningsvogelschieten houden. Allereerst zal het Akkermansgilde ’s morgens starten met een Heilige Mis in de Sint Martinuskerk in het centrum van Venlo. Deze Heilige Mis is ter nagedachtenis aan de overleden leden van het Akkermansgilde en de overleden familieleden.

Na de Heilige Mis zal het Akkermansgilde een korte rondgang maken door het centrum van Venlo. Na deze rondgang zullen de leden en hun partners aanschuiven voor een koffietafel bij Hotel Café Restaurant Wilhelmina.

Aansluitend aan de koffietafel vertrekt het Akkermansgilde naar haar jubilarissen van dit jaar. Dit zijn Jacob Theunissen en Wim Repping, beiden 40 jaar lid en Hay Holthuysen, 60 jaar lid van de OLS federatie. De jubilarissen krijgen een serenade aangeboden. Vervolgens gaat het Akkermansgilde naar de huidige Koning Wiel Voss, alwaar ook een serenade gebracht zal worden. Nadat bij de Koning de loting is verricht voor het Koningsvogelschieten, dat later in de middag plaatsvindt, zal het Akkermansgilde naar het stadhuis trekken en daar ontvangen worden door de Locoburgemeester van Venlo, Stephan Satijn. Op het stadhuis zal het Akkermansgilde de jaarlijkse schatting betalen. Aansluitend zal de Koning door de Burgemeester getooid worden met het Koningszilver, de Kroon en de Koningsstaf.

Vervolgens zal om ongeveer 18.30 uur het Koningsvogelschieten gaan beginnen. Zodra de nieuwe Koning bekend is, zal in het feestpaviljoen het Koningsfeest beginnen.

Tue, 09 May

Read more

Bestuurswissel

Op onze 423ste jaarvergadering zijn 4 nieuwe bestuursleden verkozen. Wij willen de afgetreden bestuursleden, Huub Verkoeyen, Hans Houben, Bert Roodbeen en Karlo Schreurs bedanken.

Wij wensen de nieuwe bestuursleden, Bert Kok, Wiel Voss, Bart Kok en Jules Roodbeen veel succes!


Sinds kort hebben wij onze windbuks ingebruik genomen om te schieten op de bölkes of op de kaart. Dit willen wij ook graag aan derden aanbieden. Voor meer info kan er contact opgenomen worden met:

Bart Kok
bjh.kok@home.nl
06 28536922


Fri, 13 January

Read more

Onze groepsfoto van dit jaar. Wil jij er volgend jaar tussen staan? Kom gerust eens kijken op een zaterdag tijdens ons onderling schieten en we laten je graag alle aspecten van onze veelzijdige vereniging zien. Kijk op onze site voor de actuele agenda of neem contact met ons op via secretariaat@akkermansgilde.com

Tue, 07 June

Op zaterdag 4 juni is Wiel Voss onze nieuwe koning geworden. Na 196 schoten viel de vogel. Proficiat Wiel!

Mon, 06 June

Damesschieten en Piet Velmans

Op dinsdag 16 mei hebben onze dames en heren weer een spannende wedstrijd gehad. Bij de dames is Ien Voss de koningin geworden en later op de bölkes is Michelle Thissen de winnaar geworden.

De Piet Velmans trofee gaat dit jaar naar Bas Hendrikx.

Tue, 17 May

Read more

Ook dit jaar heeft het Akkermansgilde weer meegelopen met de Boerebroèlof optocht in de stad. Ondanks dat Flujas en zijn Guntrud flink natgeregend zijn was het een erg gezellige dag!

Mon, 15 February

Op zondag 5 juli zijn we weer naar hét schuttersfeest van het jaar geweest, het OLS. De organisatie was dit jaar in handen van St. Urbanus Maasniel. We hebben een warme optocht gelopen waarbij onze vaandeldrager de derde prijs heeft gehaald als beste vaandeldrager gildenexercitie. Om 19:00 was het de beurt aan onze schutters. Helaas miste onze vijfde schutter in de eerste kavelronde waardoor we er al snel uitlagen. Het is daarna gelukkig nog lang gezellig gebleven in de feesttent.


Wed, 08 July

De Waegwiezer 1999 "De dag van het Vogelschieten"

Uit de oude doos: mooi verslag van de Waegwiezer over ons Koningsvogelschieten gemaakt in 1999 door Omroep Venlo.

http://youtu.be/Uz6F0KUVa0o

Fri, 19 June

Read more

Afgelopen zaterdag 06 juni hebben wij ons traditionele Koningsvogelschieten gehouden.

Om 10.00 uur zijn we de dag begonnen met een Heilige Mis in de Sint Martinuskerk in Venlo ter nagedachtenis aan de overleden leden van het Akkermansgilde en overleden familieleden.

Na de Heilige Mis zijn we samen met Fluas en Guntrud in een korte optocht door het centrum van Venlo getrokken om vervolgens aan te schuiven voor een koffietafel bij de Hertog van Gelder. Hierna zijn we naar Belfeld vertrokken om onze koning Hein Schreurs op te halen. We werden verrast door de Broederschap Sint Urbanus Belfeld. De Belfeldse schutterij wilde de koning weer overdragen aan Venlo nadat zij een jaar op onze Venlosche koning in Belfeld gepast hebben. Ze hebben onze koning uitgezwaaid met een aantal saluutschoten. Nadat de koning de inspectie gedaan had heeft hij ons nog uitgenodigd voor een hapje en drankje. Hier hebben we een serenade gebracht en is de loting verricht voor het Koningsvogelschieten later op de avond.

Nadat we bij de Koning waren geweest zijn we naar het Venlose stadhuis getrokken voor het betalen van de jaarlijkse schatting aan de Magistraat van Venlo, Burgemeester Antoin Scholten. Na de toespraken van de Burgemeester en de voorzitter van het Akkermansgilde werd overgegaan tot het betalen van de schatting en het tooien van de Koning met het Koningszilver, de Koningskroon en de Koningstaf.

Na de ontvangst vertrokken we naar ons schietterrein. Hier hebben we eerst een groepsfoto gemaakt met de zittende Koning. Hierna werd Koning Hein Schreurs ontdaan van al zijn waardigheden en kon om 18.30 uur gestart worden met het schieten op de houten vogel.

De eerste schoten op de vogel werden gedaan door de Deken en door onze beschermheer Antoin Scholten. Hierna was het de beurt aan koning van vorig jaar om zijn titel te verdedigen, gevolgd door de rest van de Akkermannen. Na 144 schoten was het Wim Oversier die de vogel naar beneden schoot.

Wim proficiat met je koningschap en we maken er samen een mooi jaar van!

Thu, 18 June

Gisteren hebben we geschoten om de Piet Velmans trofee. Na 42 schoten hebben we de strijd moeten staken vanwege de invallende duisternis. Er waren op dat moment nog vijf schutters in de race om de trofee dit jaar te winnen.

Tevens hebben de dames op een vogel geschoten om te bepalen wie er dit jaar koningin van het Akkermansgilde zou worden. Na vijf rondes heeft Rosanne Leurs de vogel eraf geschoten. Daarna zijn de dames op de bölkes gaan schieten voor het prijsschieten.

Tue, 26 May

Gisteren hebben we ons eerste bondsfeest gehad bij het Zandakkergilde in Venray. Nadat we de optocht gelopen hebben in de binnenstad van Venray zijn we naar de schutterweide gegaan voor de bijwedstrijden en het korpsschieten. 

We hebben vijf prijzen gewonnen:
Tweede prijs schieten A-klasse (we hadden evenveel punten als de Bussen Schutten Neer, maar zij had een beter resultaat met de B-klasse)
Tweede prijs beste vaandeldrager
Tweede prijs mooiste koning
Derde prijs mooiste geheel
Derde prijs beste houding

Filmpje tijdens de optocht: https://www.youtube.com/watch?v=9e70RGHl4D8

Een mooi begin van het schuttersseizoen!

Tue, 19 May

Uitzending Geloof en een hoop Liefde

Onze voorzitter Huub Verkoeyen heeft vandaag het EO programma Geloof en een Hoop Liefde geopend.

De uitzending is terug te kijken via de volgende link:

http://www.eo.nl/geloven/programma/geloof-en-een-hoop-liefde/aflevering-detail/aflevering/geloof-n-hoop-liefde-20150506t171030/

Tue, 19 May

Read more

Workshop schieten

Op 9 mei aanstaande organiseren wij een geheel kosteloze workshop schieten, ter voorbereiding op het verenigingsschieten. Tijdens deze workshop wordt onder andere een uitgebreide uitleg gegeven over de schiettechniek.Iedereen mag zich aanmelden, individueel of per groep.
Er zijn maximaal 25 plekken beschikbaar.
Aanmelden kan via het volgende e-mailadres: secretariaat@akkermansgilde.com

Wees er snel bij, want vol = vol    

Tue, 19 May

Read more

Opening schietseizoen

Op eerste paasdag hebben wij traditioneel ons schietseizoen geopend in ons clubgebouw op de grote heide.

Tue, 19 May

Read more

Nieuwjaarsreceptie

Op zondag 4 januari is onze Nieuwjaarsbijeenkomst in ons clubgebouw op de Groote Heide. Vanaf 12:00 uur bent u van harte welkom om samen met ons het glas te heffen op het nieuwe jaar. Onze Gildekapel zal deze middag muzikaal opluisteren.

Tue, 19 May

Read more

Van 28 mei tot en met 5 juni doet Akkermansgilde Venlo mee aan de jaarlijkse actie van het Prins Bernhard Cultuurfonds. In totaal collecteren 1182 organisatie in het hele land om geld op te halen voor lokale cultuur en natuur. De collecte is dit jaar voor de tweede keer mobiel, via appjes, mailtjes en social media. De opbrengst van de actie is voor de organisaties die actievoeren. Het Akkermansgilde voert actie voor het in stand houden van onze tradities en (schiet)activiteiten.

Het Akkermansgilde bestaat in 2021 al 427 jaar. Ons gilde kent een rijke traditie en is alom bekend binnen Venlo en omstreken. Daarnaast nemen wij ieder jaar deel aan diverse schuttersfeesten in de omgeving en het Oud Limburgs Schuttersfeest. Op de eerste zaterdag in juni houden we ook ons traditionele koningsvogelschieten. Hierbij wordt de zittende koning afgehaald en nog een keer getooid met het koningszilver. In de avonduren volgt dan het Koningsvogelschieten waarbij de nieuwe koning bekend is. Tijdens deze activiteiten gaat onze drumband voorop en daar achter onze eigen gilde kapel. Om deze en andere tradities te behouden doen wij mee aan de collecte van het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Het Prins Bernhard Cultuurfonds organiseert al sinds 1946 de Anjeractie. Het is de oudste collecte van Nederland. Ieder jaar collecteren honderden organisaties voor hun vereniging én voor het Cultuurfonds. Vorig jaar is de actie voor het eerst mobiel georganiseerd: geen bussen en collectanten meer langs de deur. Het Cultuurfonds gaat op diezelfde voet verder. Het is veiliger voor de collectant én makkelijker voor de organisatie. Er is nog steeds grote noodzaak om lokale cultuurorganisaties te steunen. Vandaar dat het Cultuurfonds de hele netto weer teruggeeft aan de organisaties die collecteren.

Fri, 28 May

Feestweekend 2021

Beste mensen,

Gezien de huidige corona situatie hebben we ook voor dit jaar besloten dat ons Koningsvogelschieten en Verenigingsschieten niet door zullen gaan op zaterdag 5 juni en zondag 6 juni.

Er is licht aan het einde van de tunnel en we gaan er vanuit dat we in 2022 weer iets kunnen organiseren.

Wij wensen iedereen een goede gezondheid en tot snel weer bij de Akkermannen.

Akkermansgilde Venlo

Fri, 28 May

Read more

Feestweekend

Beste mensen,

Gezien de huidige corona maatregelen en de crisis waarin we zitten hebben we besloten dat ons Koningsvogelschieten en Verenigingsschieten dit jaar niet door zullen gaan op zaterdag 6 juni en zondag 7 juni. Dit is uiteraard erg jammer, maar in deze crisistijd is de gezondheid van ons allen vele malen belangrijker.

Het Koningsvogelschieten in 2021 is op zaterdag 5 juni 2021 en het Verenigingsschieten op zondag 6 juni 2021.

Wij wensen iedereen een goede gezondheid en tot snel weer bij de Akkermannen.

Akkermansgilde Venlo

Fri, 01 May

Read more

Momenteel heeft het Akkermansgilde 33 leden en 3 jeugdleden. Van oudsher waren er enkel mannen bij een schutterij of gilde. Zo ook bij het Akkermansgilde. Ruim 30 jaar geleden kwam er een kentering. Onder de bezielende leiding van oud OLS federatie voorzitter en Venlonaar Frans Wolters werd gevraagd ook dames toe te laten tot de schutterij of het gilde. Hier werd in het begin door de verenigingen met enige scepsis naar gekeken. Anno 2020 hebben de meeste schutterijen en gildes dames bij hun vereniging. In de winnende zestallen van het OLS waren de laatste jaren ook dames vertegenwoordigd. In 2019 won schutterij St. Nicolaas het OLS en in dit zestal zaten maar liefst 4 dames.

Bij het Akkermansgilde zouden we ook graag dames in onze gelederen zien. Het zou fantastisch zijn als we kunnen deelnemen aan de optochten met een gemixte groep met Gildezusters en Akkermannen. We nemen dit jaar deel aan 2 bondsfeesten, een reuzenoptocht, ons koningsschieten en natuurlijk het OLS! Verder hebben we diverse wedstrijden.

Dus dames, heeft u interesse of zou u iets meer willen weten over het Akkermansgilde? Kijk dan op onze website www.akkermansgilde.com of stuur een mailtje naar secretariaat@akkermansgilde.com.

Thu, 13 February

Sponsoractie Jumbo Benders

3 jaar geleden hebben we meegedaan aan de sponsoractie van PLUS Benders. De opbrengst van de zegeltjes was toen ruim € 400,00. Geld dat we goed kunnen gebruiken om onze activiteiten te ontplooien. PLUS Benders is kortgeleden Jumbo Benders geworden en gaat vanaf maandag 11 november 2019 weer een sponsoractie voor verenigingen houden. Natuurlijk doen we daar ook weer aan mee.

Jumbo Benders verdeelt € 100.000,- onder verenigingen in (groot) Venlo. De spaaractie loopt bij Jumbo Benders Venlo (inclusief de kiosk) en Blerick. Dus NIET bij andere Jumbo winkels in Venlo. De looptijd is 17 weken, van 11 november t/m 11 maart. Klanten van Jumbo Benders ontvangen bij besteding van iedere € 10,- één waardepunt (in de vorm van een voucher). Dit geldt niet bij aankoop van rookwaren, kansspelen en producten uit de slijterij.

Eén voucher is één waardepunt. Waardepunten kunnen je doneren aan het Akkermansgilde. Dit doe je door de voucher te scannen bij de speciale scanzuil in de winkels van Jumbo Benders en dan aan te geven dat deze voor het Akkermansgilde bestemd is. Iedere voucher heeft een unieke code en is na het scannen niet meer bruikbaar.

Wij zouden het waarderen om de vouchers op naam van het Akkermansgilde te scannen. Of lever niet gescande vouchers in bij een Akkermansgilde lid. Niet gescande vouchers kunnen jullie ook bij Bert Kok (Bisschop Paredisstraat 9, 5914 SC Venlo).

Mon, 11 November

Read more

Traditiegetrouw heeft het Akkermansgilde op zaterdag 1 juni 2019 het Koningsvogelschieten gehouden. Allereerst was morgens om 10:00 uur een Heilige Mis in de Sint Martinusbasiliek in het centrum van Venlo. Deze Heilige Mis was ter nagedachtenis aan de overleden leden van het Akkermansgilde en de overleden familieleden. Na de Heilige Mis was er een korte rondgang door het centrum van Venlo met aansluitend een heerlijke koffietafel.

Na de koffietafel zijn we naar onze jubilarissen van dit jaar vertrokken. Dit zijn Sjaak Joosten (40 jaar lid), Wiel Voss (50 jaar lid) en Hubér Roodbeen (60 jaar lid). Zij kregen thuis een serenade aangeboden. Hierna hebben we onze op dat moment zittende Koning Bert Roodbeen afgehaald en hem ook een serenade aangeboden. Nadat bij de Koning de loting was verricht voor het Koningsvogelschieten zijn we naar het Venlose stadhuis vertrokken en ontvangen door de Burgemeester van Venlo, Antoin Scholten. Op het stadhuis hebben we de jaarlijkse schatting betaald. Aansluitend is onze zittende Koning Bert Roodbeen door de Burgemeester voor de laatste keer getooid met het Koningszilver, de Kroon en de Koningsstaf.

Na de ontvangst op het stadhuis konden we ons op gaan maken voor ons Koningsvogelschieten. Nadat de Koning 2018 Bert Roodbeen was ontdaan van het Koningszilver zijn we gestart met ons Koningsvogelschieten. Het laatste stuk van de vogel werd naar beneden geschoten door Melvin Peeters. Hij kroonde zich tot Koning 2019 van het Akkermansgilde. Hij zal samen met Jaleesa Bar ons nieuwe Koningspaar vormen dit schuttersjaar.

Tue, 11 June

Akkermansgilde viert 425-jarig bestaan

Akkermansgilde viert 425-jarig bestaan

Historische optocht door binnenstad Venlo

Het Venlose Akkermansgilde gaat op 11 en 12 mei 2019 op grootse wijze haar 425 jarig jubileum vieren. Het Akkermansgilde kiest er voor om een tweedaags evenement in de binnenstad aan te bieden aan de Venlose bevolking, waarbij natuurlijk ook gasten van elders van harte welkom zijn. Op 11 en 12 mei 2019 is de binnenstad van Venlo het domein van de gilden en hun eeuwenoude tradities. Rond het Limburgs Museum vinden verrassende festiviteiten plaats, waar jong en oud gratis van kunnen genieten. Hoogtepunt op zondag 12 mei tussen 13.30 uur en 16.00 uur is de spectaculaire, kleurrijke optocht door de historische binnenstad van Venlo. Ruim 60 gildes, schutterijen, muziekverenigingen, reuzengroepen en bijzondere groepen uit Nederland, België en Duitsland zijn in al hun pracht en praal te bewonderen. Ook vindt er tijdens en na de optocht een aantal spectaculaire optredens plaats.

Zaterdagmiddag 11 mei van 13.00 uur tot 17.00 uur staat in het teken van de jeugd. Tijdens deze middag kunnen kinderen van de basisschool deelnemen aan een spellencircuit gebaseerd op wedstrijden die schutterijen en gildes tijdens schuttersfeesten houden. Zo krijgen de kinderen onder deskundige begeleiding de mogelijkheid te trommelen, te vendelzwaaien, zelf op creatieve manier een uniform te maken en nog veel meer. Daarnaast wordt er een kleurwedstrijd gehouden. Kleurplaten worden verdeeld via de basisscholen in Venlo. Om 17.00 uur is de prijsuitreiking. Kijk op onze speciale jubileumsite www.jubileumfeestvenlo.nl

of op de site www.cultuurpad.nl via de link Padxpress is meer informatie te krijgen. Ook zal een aantal jeugdafdelingen van Venlose muziekverenigingen die middag een optreden verzorgen.

Op zaterdagavond vanaf 17.30 uur is er in het feestpaviljoen op het Museumplein een prachtige Venlose muziekavond die verzorgd wordt door de B&F Show, Minsekinder en Die Powerhosen. Nadat Fred Honig & Bart Houtermans van de B&F Show de bezoekers warm gedraaid hebben, zullen Minsekinder en de Powerhosen voor de een daverende muziekavond gaan zorgen. De entree voor deze Venlose muziekavond bedraagt € 10,00. U krijgt op vertoon van uw entreekaartje 3 consumptiebonnen. Wilt u kaartjes voor deze spetterende muziekavond? Ga dan naar onze jubileumsite www.jubileumfeestvenlo.nl en bestel uw kaartjes online. Ben er snel bij, want vol is vol!

Venlo viert op 11 en 12 mei twee dagen nostalgie en feest voor iedereen, samen met het jubilerende Akkermansgilde, de oudste vereniging van de stad. Het gilde houdt niet alleen de traditie van de schutterijen in stand, maar geeft ook decorum aan ceremoniële gelegenheden en is al vanaf de 18de eeuw aangesteld is als bewaarder van de Venlose stadsreuzen Valuas en zijn vrouw Guntruud.

Wilt u nog meer weten over het jubileumweekend van het Akkermansgilde. Kijk dan op www.jubileumfeestvenlo.nl.

Wed, 01 May

Read more

Vanaf nu te koop! De jubileumpin van het Akkermansgilde. Uitgebracht ter gelegenheid van ons 425-jarig jubileum in 2019.

De jubileumpin kost € 5,- en is te koop bij de volgende verkooppunten:

Boekhandel Koops/VVV kantoor Venlo
Foto Kino Linders Venlo
Pasch Venlo
Plus Benders Blerick
Plus Benders Venlo
VeTeBe Tegelen
VeTeBe Venlo

Ook zijn ze te koop bij onze eigen gildeleden.

Sun, 11 November

Nieuwe Koning Akkermansgilde: Bert Roodbeen

Traditiegetrouw heeft het Akkermansgilde op zaterdag 2 juni 2018 het Koningsvogelschieten gehouden. Allereerst was morgens om 10:00 uur een Heilige Mis in de Sint Martinuskerk in het centrum van Venlo. Deze Heilige Mis was ter nagedachtenis aan de overleden leden van het Akkermansgilde en de overleden familieleden.

Na de Heilige Mis was er een korte rondgang door het centrum van Venlo met aansluitend een heerlijke koffietafel bij Hotel Café Restaurant Wilhelmina.

Aansluitend aan de koffietafel zijn we naar onze jubilaris van dit jaar vertrokken. Dit is Twan Janssen, 25 jaar lid. Hij heeft thuis een serenade aangeboden gekregen. Hierna zijn we naar onze op dat moment zittende Koning Wim Joosten vertrokken. Hier hebben we ook een serenade aangeboden. Nadat bij de Koning de loting was verricht voor het Koningsvogelschieten zijn we naar het Venlose stadhuis vertrokken en ontvangen door de Burgemeester van Venlo, Antoin Scholten. Op het stadhuis hebben we de jaarlijkse schatting betaald. Aansluitend is onze zittende Koning Wim Joosten door de Burgemeester getooid met het Koningszilver, de Kroon en de Koningsstaf.

Na de ontvangst op het stadhuis zijn we vertrokken naar ons schietterrein. Nadat de Koning 2017 Wim Joosten voor de laatste maal was ontdaan van het Koningszilver zijn we gestart met ons Koningsvogelschieten. Na 97 schoten werd het laatste stuk van de vogel naar beneden geschoten en kroonde Bert Roodbeen zich tot Koning 2018 van het Akkermansgilde.

Tue, 12 June

Feestweekend 2018

Zaterdag 2 juni 2018 – Koningsvogelschieten


Traditiegetrouw zal het Akkermansgilde op zaterdag 2 juni 2018 het Koningsvogelschieten houden. Allereerst zal het Akkermansgilde ’s morgens om 10:00 uur starten met een Heilige Mis in de Sint Martinuskerk in het centrum van Venlo. Deze Heilige Mis is ter nagedachtenis aan de overleden leden van het Akkermansgilde en de overleden familieleden.


Na de Heilige Mis zal het Akkermansgilde een korte rondgang maken door het centrum van Venlo. Na deze rondgang zullen de leden en hun partners aanschuiven voor een koffietafel bij Hotel Café Restaurant Wilhelmina.


Aansluitend aan de koffietafel vertrekt het Akkermansgilde naar haar jubilaris van dit jaar. Dit is Twan Janssen, 25 jaar lid. De jubilaris krijgt een serenade aangeboden. Vervolgens gaat het Akkermansgilde naar de huidige Koning Wim Joosten, alwaar ook een serenade gebracht zal worden. Nadat bij de Koning de loting is verricht voor het Koningsvogelschieten, dat later in de middag plaatsvindt, zal het Akkermansgilde naar het stadhuis trekken en daar ontvangen worden door de Burgemeester van Venlo, Antoin Scholten. Op het stadhuis zal het Akkermansgilde de jaarlijkse schatting betalen. Aansluitend zal de Koning door de Burgemeester getooid worden met het Koningszilver, de Kroon en de Koningsstaf.


Vervolgens zal om ongeveer 18:30 uur het Koningsvogelschieten gaan beginnen. Zodra de nieuwe Koning bekend is, zal het Koningsfeest beginnen.


Zondag 3 juni 2018 – Verenigingsschieten


Op zondag 3 juni 2018 is het weer zover! Het jaarlijkse verenigingsschieten vindt dan weer plaats!Deze middag is iedereen vanaf 13:00 uur welkom. Om 13:30 uur starten we met het verenigingsschieten voor alle verenigingen, families en vriendengroepen om hun geluk te beproeven op de bölkes. Er wordt geschoten met drietallen. De kaartverkoop van de schietkaarten begint om 13.30 uur en eindigt om 17.00 uur en de schietkaarten kosten

€ 4,50 per drietal. Elk drietal dat 9 punten geschoten heeft kan met een nieuwe schutter een nieuw drietal vormen.


Daarnaast is er ook de mogelijkheid om te schieten met de windbuks. Dit kan zowel door jong als oud. Met name voor de jeugd is dit een prachtige ervaring en zo komen zij al op vroege leeftijd in aanraking met de schutterswereld.


De muzikale omlijsting van deze middag is in handen van de Hermenie Kapel.


Voor de kinderen is een springkussen aanwezig.


Door de gewijzigde wetgeving zijn wij verplicht van iedereen de identiteit te controleren. Vergeet je ID-bewijs dus niet! (paspoort/ID-kaart/rijbewijs)


Heeft u interesse om deel te nemen? Geef u dan op via secretariaat@akkermansgilde.com. Vermeldt in uw mail de naam van uw Vereniging, familie of vriendengroep.


Iedereen is van harte welkom op zaterdag 2 en zondag 3 juni! Het feestweekend vindt plaats op ons schietterrein gelegen aan de Louisenburgweg op de Groote Heide in Venlo.


Tue, 22 May

Read more

Met grote verslagenheid hebben wij kennis genomen van het geheel onverwacht overlijden van ons gildelid en secretaris Roelof Huizinga. Roelof was gedurende 15 jaar een trouw lid van het Akkermansgilde. We verliezen in hem een gewaardeerd gildelid. Hij was tot het moment van het plotselinge overlijden secretaris van ons Gilde. Ook maakte hij, gedurende een lange periode, deel uit van onze Gildekapel. Zijn betrokkenheid bij ons gilde was zeer groot en zullen wij gaan missen. Wij wensen Gonny, Doortje, Fientje, Mark, Lisa, Fleur en verdere familie veel sterkte toe bij het verwerken van dit grote verlies.

Bestuur en Leden Akkermansgilde Venlo.

Tue, 09 January

Zaterdag 3 juni is ons traditionele Koningsvogelschieten geweest. Om 10:00 zijn we begonnen met een heilige mis in de Martinuskerk in Venlo. Aansluitend hebben we een heerlijke brunch gehad. Rond 13:00 hebben we een serenade gebracht bij onze jubelarissen Jacob Theunissen (40 jaar lid), Wim Repping (40 jaar lid) Hay Holthuysen (60 jaar lid van de bond). Daarna zijn we naar de koning van afgelopen jaar geweest, Wiel Voss. Om 16:30 is het Akkermansgilde op het stadhuis ontvangen door de Locoburgemeester van Venlo, Stephan Satijn. Op het stadhuis heeft het Akkermansgilde de jaarlijkse schatting betaald. Hierna zijn we naar onze schuttersweide gegaan waar we geschoten hebben op de vogel voor de nieuwe koning. Na 199 schoten was het Wim Joosten die de vogel naar onder schoot en zijn we begonnen aan een gezellig koningsfeest.

Tue, 06 June

Op zondag 4 juni is het weer zover! Het jaarlijkse verenigingsschieten vindt dan weer plaats!

Deze middag is iedereen vanaf 13:00 uur welkom. Om 13:30 uur starten we met het verenigingsschieten voor alle verenigingen, families en vriendengroepen om hun geluk te beproeven op de bölkes. Er wordt geschoten met drietallen. De kaartverkoop van de schietkaarten begint om 13.30 uur en eindigt om 17.00 uur. Elk drietal dat 9 punten geschoten heeft kan met een nieuwe schutter een nieuw drietal vormen.

Ook kan er geschoten worden op de gelukshark. Dit zijn kleinere ‘bölkes’ van 1 bij 1 cm. Bij ieder raak schot krijgt men een lootje, uit alle lootjes zal ’s avonds een winnaar getrokken worden die een leuke prijs wint.

Daarnaast hebben wij vanaf dit jaar ook de mogelijkheid om te schieten met de windbuks. Dit kan zowel door jong als oud. Met name voor de jeugd is dit een prachtige ervaring en zo komen zij al op vroege leeftijd in aanraking met de schutterswereld.

De muzikale omlijsting van deze middag is in handen van een joekskapel en de Hermenie Kapel.

Voor de kinderen is een springkussen aanwezig.

Door de gewijzigde wetgeving zijn wij verplicht van iedereen de identiteit te controleren. Vergeet je ID-bewijs dus niet! (paspoort/ID-kaart/rijbewijs)

Heeft u interesse om deel te nemen? Geef u dan op via secretariaat@akkermansgilde.com. Vermeldt in uw mail de naam van uw Vereniging, familie of vriendengroep.

Iedereen is van harte welkom op zaterdag 3 en zondag 4 juni! Het feestweekend vindt  plaats op ons schietterrein gelegen aan de Louisenburgweg op de Groote Heide in Venlo.

Tue, 09 May

Zaterdag 3 juni 2017 – Koningsvogelschieten

Traditiegetrouw zal het Akkermansgilde op zaterdag 3 juni 2017 het  Koningsvogelschieten houden. Allereerst zal het Akkermansgilde ’s morgens starten met een Heilige Mis in de Sint Martinuskerk in het centrum van Venlo. Deze Heilige Mis is ter nagedachtenis aan de overleden leden van het Akkermansgilde en de overleden familieleden.

Na de Heilige Mis zal het Akkermansgilde een korte rondgang maken door het centrum van Venlo. Na deze rondgang zullen de leden en hun partners aanschuiven voor een koffietafel bij Hotel Café Restaurant Wilhelmina.

Aansluitend aan de koffietafel vertrekt het Akkermansgilde naar haar jubilarissen van dit jaar. Dit zijn Jacob Theunissen en Wim Repping, beiden 40 jaar lid en Hay Holthuysen, 60 jaar lid van de OLS federatie. De jubilarissen krijgen een serenade aangeboden. Vervolgens gaat het Akkermansgilde naar de huidige Koning Wiel Voss, alwaar ook een serenade gebracht zal worden. Nadat bij de Koning de loting is verricht voor het Koningsvogelschieten, dat later in de middag plaatsvindt, zal het Akkermansgilde naar het stadhuis trekken en daar ontvangen worden door de Locoburgemeester van Venlo, Stephan Satijn. Op het stadhuis zal het Akkermansgilde de jaarlijkse schatting betalen. Aansluitend zal de Koning door de Burgemeester getooid worden met het Koningszilver, de Kroon en de Koningsstaf.

Vervolgens zal om ongeveer 18.30 uur het Koningsvogelschieten gaan beginnen. Zodra de nieuwe Koning bekend is, zal in het feestpaviljoen het Koningsfeest beginnen.

Tue, 09 May

Read more

Bestuurswissel

Op onze 423ste jaarvergadering zijn 4 nieuwe bestuursleden verkozen. Wij willen de afgetreden bestuursleden, Huub Verkoeyen, Hans Houben, Bert Roodbeen en Karlo Schreurs bedanken.

Wij wensen de nieuwe bestuursleden, Bert Kok, Wiel Voss, Bart Kok en Jules Roodbeen veel succes!


Sinds kort hebben wij onze windbuks ingebruik genomen om te schieten op de bölkes of op de kaart. Dit willen wij ook graag aan derden aanbieden. Voor meer info kan er contact opgenomen worden met:

Bart Kok
bjh.kok@home.nl
06 28536922


Fri, 13 January

Read more

Onze groepsfoto van dit jaar. Wil jij er volgend jaar tussen staan? Kom gerust eens kijken op een zaterdag tijdens ons onderling schieten en we laten je graag alle aspecten van onze veelzijdige vereniging zien. Kijk op onze site voor de actuele agenda of neem contact met ons op via secretariaat@akkermansgilde.com

Tue, 07 June

Op zaterdag 4 juni is Wiel Voss onze nieuwe koning geworden. Na 196 schoten viel de vogel. Proficiat Wiel!

Mon, 06 June

Damesschieten en Piet Velmans

Op dinsdag 16 mei hebben onze dames en heren weer een spannende wedstrijd gehad. Bij de dames is Ien Voss de koningin geworden en later op de bölkes is Michelle Thissen de winnaar geworden.

De Piet Velmans trofee gaat dit jaar naar Bas Hendrikx.

Tue, 17 May

Read more

Ook dit jaar heeft het Akkermansgilde weer meegelopen met de Boerebroèlof optocht in de stad. Ondanks dat Flujas en zijn Guntrud flink natgeregend zijn was het een erg gezellige dag!

Mon, 15 February

Op zondag 5 juli zijn we weer naar hét schuttersfeest van het jaar geweest, het OLS. De organisatie was dit jaar in handen van St. Urbanus Maasniel. We hebben een warme optocht gelopen waarbij onze vaandeldrager de derde prijs heeft gehaald als beste vaandeldrager gildenexercitie. Om 19:00 was het de beurt aan onze schutters. Helaas miste onze vijfde schutter in de eerste kavelronde waardoor we er al snel uitlagen. Het is daarna gelukkig nog lang gezellig gebleven in de feesttent.


Wed, 08 July

De Waegwiezer 1999 "De dag van het Vogelschieten"

Uit de oude doos: mooi verslag van de Waegwiezer over ons Koningsvogelschieten gemaakt in 1999 door Omroep Venlo.

http://youtu.be/Uz6F0KUVa0o

Fri, 19 June

Read more

Afgelopen zaterdag 06 juni hebben wij ons traditionele Koningsvogelschieten gehouden.

Om 10.00 uur zijn we de dag begonnen met een Heilige Mis in de Sint Martinuskerk in Venlo ter nagedachtenis aan de overleden leden van het Akkermansgilde en overleden familieleden.

Na de Heilige Mis zijn we samen met Fluas en Guntrud in een korte optocht door het centrum van Venlo getrokken om vervolgens aan te schuiven voor een koffietafel bij de Hertog van Gelder. Hierna zijn we naar Belfeld vertrokken om onze koning Hein Schreurs op te halen. We werden verrast door de Broederschap Sint Urbanus Belfeld. De Belfeldse schutterij wilde de koning weer overdragen aan Venlo nadat zij een jaar op onze Venlosche koning in Belfeld gepast hebben. Ze hebben onze koning uitgezwaaid met een aantal saluutschoten. Nadat de koning de inspectie gedaan had heeft hij ons nog uitgenodigd voor een hapje en drankje. Hier hebben we een serenade gebracht en is de loting verricht voor het Koningsvogelschieten later op de avond.

Nadat we bij de Koning waren geweest zijn we naar het Venlose stadhuis getrokken voor het betalen van de jaarlijkse schatting aan de Magistraat van Venlo, Burgemeester Antoin Scholten. Na de toespraken van de Burgemeester en de voorzitter van het Akkermansgilde werd overgegaan tot het betalen van de schatting en het tooien van de Koning met het Koningszilver, de Koningskroon en de Koningstaf.

Na de ontvangst vertrokken we naar ons schietterrein. Hier hebben we eerst een groepsfoto gemaakt met de zittende Koning. Hierna werd Koning Hein Schreurs ontdaan van al zijn waardigheden en kon om 18.30 uur gestart worden met het schieten op de houten vogel.

De eerste schoten op de vogel werden gedaan door de Deken en door onze beschermheer Antoin Scholten. Hierna was het de beurt aan koning van vorig jaar om zijn titel te verdedigen, gevolgd door de rest van de Akkermannen. Na 144 schoten was het Wim Oversier die de vogel naar beneden schoot.

Wim proficiat met je koningschap en we maken er samen een mooi jaar van!

Thu, 18 June

Gisteren hebben we geschoten om de Piet Velmans trofee. Na 42 schoten hebben we de strijd moeten staken vanwege de invallende duisternis. Er waren op dat moment nog vijf schutters in de race om de trofee dit jaar te winnen.

Tevens hebben de dames op een vogel geschoten om te bepalen wie er dit jaar koningin van het Akkermansgilde zou worden. Na vijf rondes heeft Rosanne Leurs de vogel eraf geschoten. Daarna zijn de dames op de bölkes gaan schieten voor het prijsschieten.

Tue, 26 May

Gisteren hebben we ons eerste bondsfeest gehad bij het Zandakkergilde in Venray. Nadat we de optocht gelopen hebben in de binnenstad van Venray zijn we naar de schutterweide gegaan voor de bijwedstrijden en het korpsschieten. 

We hebben vijf prijzen gewonnen:
Tweede prijs schieten A-klasse (we hadden evenveel punten als de Bussen Schutten Neer, maar zij had een beter resultaat met de B-klasse)
Tweede prijs beste vaandeldrager
Tweede prijs mooiste koning
Derde prijs mooiste geheel
Derde prijs beste houding

Filmpje tijdens de optocht: https://www.youtube.com/watch?v=9e70RGHl4D8

Een mooi begin van het schuttersseizoen!

Tue, 19 May

Uitzending Geloof en een hoop Liefde

Onze voorzitter Huub Verkoeyen heeft vandaag het EO programma Geloof en een Hoop Liefde geopend.

De uitzending is terug te kijken via de volgende link:

http://www.eo.nl/geloven/programma/geloof-en-een-hoop-liefde/aflevering-detail/aflevering/geloof-n-hoop-liefde-20150506t171030/

Tue, 19 May

Read more

Workshop schieten

Op 9 mei aanstaande organiseren wij een geheel kosteloze workshop schieten, ter voorbereiding op het verenigingsschieten. Tijdens deze workshop wordt onder andere een uitgebreide uitleg gegeven over de schiettechniek.Iedereen mag zich aanmelden, individueel of per groep.
Er zijn maximaal 25 plekken beschikbaar.
Aanmelden kan via het volgende e-mailadres: secretariaat@akkermansgilde.com

Wees er snel bij, want vol = vol    

Tue, 19 May

Read more

Opening schietseizoen

Op eerste paasdag hebben wij traditioneel ons schietseizoen geopend in ons clubgebouw op de grote heide.

Tue, 19 May

Read more

Nieuwjaarsreceptie

Op zondag 4 januari is onze Nieuwjaarsbijeenkomst in ons clubgebouw op de Groote Heide. Vanaf 12:00 uur bent u van harte welkom om samen met ons het glas te heffen op het nieuwe jaar. Onze Gildekapel zal deze middag muzikaal opluisteren.

Tue, 19 May

Read more